Digitaaliset ja etäluettavat mittarit
-
Langaton lämpömittarini ei näytä ulkolämpötilaa, mikä vikana?
Todennäköisesti sinun täytyy vaihtaa paristot lähettimeen. Huomaathan, että paristonvaihdon yhteydessä ne täytyy useimmiten ottaa pois MOLEMMISTA YKSIKÖISTÄ ja asentaa oikeassa järjestyksessä takaisin, jotta yksiköiden välille syntyy yhteys. Tarkista käyttöohjeesta, missä järjestyksessä paristot tulee asentaa mittariin, joka sinulla on käytössäsi. Käyttöohjeen löydät kotisivultamme kyseisen tuotteen kohdalta tuoteryhmästä ”Langattomat mittarit”.
-
Miksi sääaseman sääennuste ei pidä paikkaansa?
Kun ilmanpaine muuttuu äkillisesti tai merkittävästi, sääasema muuttaa ennustetta kuvaamaan muutosta säässä. Jos symboli ei muutu, ilmanpaine ei ole muuttunut tai muutos on ollut niin hidas, ettei sääasema ole rekisteröinyt sitä. Symboli ei muutu, vaikka sää muuttuisi, mikäli ennuste on auringonpaistetta ja sää muuttuu paremmaksi, tai sadetta ja sää muuttuu huonommaksi. Ennuste ei voi muuttua, koska on jo ääriarvossa. Symbolit ilmaisevat, onko sää paranemassa vai huononemassa, eikä niitä pidä tulkita liian yksioikoisesti. Jos sää esimerkiksi on pilvinen ja sääasema näyttää “Sateista”, se ei tarkoita, että ennuste on väärä, koska ei sada. Se tarkoittaa, että ilmanpaine on laskenut ja sää on muuttumassa huonommaksi, mutta ei välttämättä sateiseksi.
-
Miksi digitaalimittarin sisä- ja ulkolämpötilat eivät näytä samaa lukemaa, vaikka ulkoanturi on aivan mittarin vieressä?
Sisä- ja ulkolämpötiloja varten on omat anturinsa, ja ne harvoin näyttävät aivan samaa lämpötilaa. Anturin mittaamassa lämpötilassa on usein muutaman kymmenyksen virhe. Jos virheet ovat eri suuntiin, ero voi olla aika isokin. Jos esimerkiksi todellinen lämpötila on +20,0 astetta, sisäanturi voi näyttää 19,6 ja ulkoanturi 20,4.
-
Haluaisin etäluettavan mittari mökilleni, mutta siellä ei ole internet-yhteyttä. Mitä tehdä?
Jos mökillesi ei ole internetyhteyttä saatavilla, oikea ratkaisu on Kaukovahti™-lähetin. Se toimii ilman omaa internetyhteyttä Digitan LoRaWAN-verkossa. Virtalähteenä on paristo, joten sähköliittymääkään ei tarvita. Tarkista kuitenkin LoRaWAN-verkon kuuluvuus alueella Digitan sivuilta.
Ota huomioon, että jos mökillä ei ole talvella lämmitystä, tarvitset sisällekin ulkolämpötiloja kestävän lähettimen. Lue täältä lisää Kaukovahti™-palvelusta.
Joskus internetyhteyden hankkiminen mökille Weatherhub-järjestelmää varten voi olla parempi ratkaisu. Tarkista operaattoriltasi, onko mökkisi sellaisella alueella, johon saa mobiililaajakaistan. Muista mainita liittymää hankkiessasi, että tarvitset reitittimen, jossa on Ethernet-portti. WeatherHubin yhdyskäytävä kytketään kiinni reitittimeen LAN-kaapelilla, joka tarvitsee Ethernet-portin.
-
Minulla on WeatherHub mökilläni. Mitä jos tulee sähkökatko?
Sähköjen palattua WeatherHub käynnistyy uudelleen ja alkaa toimia normaalisti. Tarkista kuitenkin, että myös reitittimesi käynnistyy sähkökatkon sattuessa, jotta WeatherHubilla on internet-yhteys käytettävissä.
-
Miten palautetaan WeatherHubin yhdyskäytävän tehdasasetukset?
Ota virta pois yhdyskäytävästä, pidä yhdyskäytävän näppäintä alhaalla, kytke virta ja pidä näppäintä edelleen alhaalla vähintään kahdeksan sekunnin ajan.
-
Miksi lähettimeni ei näy WeatherHubin Observer-palvelussa?
Observer-palvelussa näkyvät vain PRO-lähettimet 8215, 8218 ja 8219.
-
Miten sääasema 7860 liitetään langattomaan verkkoon?
Käy katsomassa tämä video sääaseman 7860 liittämisestä langattomaan verkkoon.
Lasikapillaarimittarit
-
Mitä ainetta on lämpömittareissa käytetty punainen ja sininen neste?
Neste on useimmiten värjättyä valopetrolia. Mittarissa oleva määrä on niin pieni, ettei kapillaarin rikkoutuminen ole vaarallista.
-
Mikä on musta viiva lasikapillaarissa?
Lasimittarin kapillaarissa näkyy usein pieni musta viiva kohdalla +20°C tai 0°C. Viivaa käytetään lasikapillaarin kohdistamiseen asteikolle. Mikäli kyseessä on ulkolämpömittari, viiva on kohdassa 0°C. Huonelämpömittari tarkistetaan lämpötilassa +20°C.
-
Mitä tehdä, kun mittarin patsas on jakautunut moneen osaan?
Patsaan yhdistämistä voi yrittää ravistamalla mittaria alasuuntaan kuten elohopeakuumemittaria. Jos se ei auta, voi mittaria varovasti lämmittää, jolloin patsas kohotessaan kerää jakautuneet osat yhteen. Lämmittäminen täytyy suorittaa hyvin varovasti niin, ettei patsas kohoa aivan kapillaarin päähän, jolloin mittari rikkoutuu.
-
Mihin huonelämpömittari tulisi asentaa?
Huonelämpömittari asennetaan talon sisäseinälle noin silmien korkeudelle, jolloin sitä on helppo lukea.
Muut mittarit
-
Miten hiuskosteusmittari kostutetaan ja kalibroidaan?
Kosteusmittari on paras kalibroida vertaamalla toiseen luotettavaan mittariin. Lue täältä lisää kosteuden mittaamisesta ja mittarin kostutuksesta ja kalibroinnista.
-
Mitä tarkoittaa sademittarin millimetrilukema?
Millimetrilukema tarkoittaa neliömetrin alueelle sataneen vesikerroksen paksuutta. Jos esimerkiksi sadekuuron jälkeen sademittari näyttää 5 millimetriä, on neliön alueelle satanut silloin 5 mm paksu vesipatja. Lukema on yhtä suuri kuin samalle alueelle satanut vesimäärä litroissa, eli neliölle satanut vesimäärä on 5 litraa. Lisää tietoa sademääristä löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
-
Kumpi on parempi, digitaalinen vai hiuskosteusmittari?
Kosteutta voi mitata kahdella tapaa, viisarimallisella hiuskosteusmittarilla (malli 715) tai digitaalisella mittarilla (esim. malli 3040).
Hiuskosteusmittarissa on sisällä synteettinen hius, joka reagoi ilmankosteuden muutoksiin ja viisari kääntyy mittarin taulussa. Menetelmän avulla päästään parhaimmillaan noin 5 prosenttiyksikön tarkkuuteen. Talvella kuivassa sisäilmassa virhe voi olla merkittävästi suurempikin.
Nykyaikaiset digitaaliset mittarit näyttävät kosteuden luotettavammin, noin 4 prosenttiyksikön tarkkuudella. Niihin olosuhteet vaikuttavat vähemmän, joten lukema on tarkka vuodenajasta riippumatta.
Oleellinen etu digitaalisessa kosteusmittarissa on myös huoltovapaus. Se ei vaadi kostutusta, toisin kuin hiuskosteusmittari, jonka hius tulee kostuttaa vähintään puolen vuoden välein tarkkuuden ylläpitämiseksi. Digitaalisessa mittarissa myös maksimi- ja minimiarvot jäävät usein muistiin, mikä auttaa seuraamaan kosteuden pitkän aikavälin vaihtelua.
Yleiset
-
Miten hävitän rikkoutuneen lämpömittarin?
Rikki menneet lasikapillaarimittarit voi lajitella sekajätteeseen. Mittarin sisällä oleva sininen tai punainen neste on värjättyä valopetrolia, mutta sitä on hyvin pieni määrä eikä se vaadi erillistä käsittelyä. Missään kapillaarimittareissa emme ole käyttäneet elohopeaa 2000-luvun alun jälkeen. Jos mittarisi on sitä vanhempi ja neste hopeanväristä, mittari kannattaa varmuuden vuoksi viedä ongelmajätekeräykseen. Käytöstä poistetut digitaaliset mittarit tulee lajitella sähkö- ja elektroniikkaromuun. Muistathan poistaa paristot ja laittaa ne paristojen erilliskeräykseen. Bimetallimittarit, kuten paistomittari 925, voi kierrättää metallina.