Mittaaminen auttaa säästämään energiaa - Suomen Lämpömittari Oy

Mittaaminen auttaa säästämään energiaa

Tänä talvena energiansäästö on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Omasta energiankäytöstä nipistäminen tuo suoraa hyötyä Suomen huoltovarmuudelle, omalle lompakolle ja samalla myös ympäristölle.

Kaikki säästö esimerkiksi valaistuksessa tai viihdelaitteiden käytössä on arvokasta. Eniten energiaa kuitenkin kuluu prosessissa, joissa lämpötila muuttuu – tärkeimpänä asunnon lämmitys. Siksi todellisia lämpötiloja kannattaa seurata lämpömittarin avulla.

Lämmitys

Jos kaikissa suomalaiskodeissa alennettaisiin huonelämpötilaa yhdellä astella, lämmitysenergiaa säästyisi jopa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran, kertoo Motiva. Omaa energiankulutusta yhden asteen pudotus pienentää jopa 5 prosenttia.

Lämpötilan arvioinnissa ei kannata luottaa pelkkään termostaatin säätönuppiin. Niiden tarkkuus harvoin riittää.

Paras keino seurata lämpötilaa on luotettava huonelämpömittari. Oikean tuloksen saamiseksi mittari tulee asentaa vedottomalle sisäseinälle. Myös pöydällä seisovat digimittarit kannattaa asettaa sisemmäs huoneeseen kohtuulliselle etäisyydelle ikkunoista, jos niillä halutaan seurata todellista huonelämpötilaa.

Lämpötilaa kannattaa mitata erikseen asunnon joka huoneesta. Lukemat muuttuvat nopeasti varsinkin jos käytössä on pistemäinen lämmönlähde, kuten takka tai ilmalämpöpumppu.

Oleskelutiloissa on asuinmukavuuden kannalta hyvä pitää pari astetta korkeampaa lämpötilaa kuin vähemmän käytetyissä tiloissa. Suositeltava lämpötila oleskelutiloissa on 21 astetta ja makuuhuoneissa 18–20 astetta.

Kylmälaitteet

Muista myös tarkistaa kylmälaitteiden oikea lämpötila ylikulutuksen varalta. Oikeasta lämpötilasta (jääkaapissa +2–+6 astetta, pakastimessa −18 astetta) ei saa tinkiä ruuan säilyvyyden takaamiseksi, mutta joskus säädöt saattavat lipsahtaa turhankin kylmiksi ja sähköä kuluu turhaan.

Jos säilöit kesän marjasatoa pakkaseen, kannattaa erityisesti tarkistaa, ettei pakastimen tehosäätö unohtunut pakastus-asetukselle.

Sauna

Sähkökiuas saattaa olla melkoinen energiasyöppö. Saunomista ei sentään tarvitse laittaa tauolle, mutta tehokkuuteen voi siinäkin kiinnittää huomiota.

Ehkä yhtä hyvät löylyt saisi vähän alemmassakin lämpötilassa? Jos 90-asteisen saunan sijaan riittäisi 70 astetta, säästyisi rutkasti kiukaan lämmitysenergiaa. Ihanteellinen lämpötila kannattaa määrittää lämpömittarilla, sillä kiukaiden omat termostaatit ovat vain suuntaa-antavia.

Muista myös mennä saunaan heti, kun se on valmis. Puolikin tuntia ”tyhjäkäynnillä” käyvän sähkökiukaan energialasku lasketaan jo euroissa sähkön hintapiikkien aikana.

 

Lisää hyödyllistä tietoa energiasta ja vinkkejä sen säästämiseen löytyy Motivan sivuilta.

 

 

 

 

 

Osta mittareita

Katso

Usein kysytyt kysymykset

Lue lisää

tel email

KYSY TAI SOITA ASIAKAS­PALVELUUMME

Kuinka voimme auttaa?

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
TAI SOITA PUH. (09) 477 4560
preloader