Mätning hjälper dig att spara energi - Suomen Lämpömittari Oy

Mätning hjälper dig att spara energi

I vinter är det viktigare än någonsin att spara energi. Minskad energianvändning gynnar Finlands försörjningstrygghet och din plånbok men är också bra för miljön.

Alla besparingar t.ex. i belysning eller användning av hemelektronik är värdefulla. Mest energi förbukas dock i processer där temperaturen förändras – framför allt vid uppvärmning av hem. Därför lönar det sig att övervaka temperaturen hemma med en termometer.

Uppvärmning

Enligt Motiva skulle besparingen av uppvärmningsenergi i alla finländska bostäder, om rumstemperaturen sänktes med en grad, motsvara årsförbrukningen i 90 000 eluppvärmda småhus. En minskning av energiförbrukningen med en grad kan minska din egen energiförbrukning med upp till 5 %.

Man ska inte enbart förlita sig på termostatknappen för att bedöma temperaturen. Dess noggrannhet är sällan tillräcklig.

Det bästa sättet att övervaka temperaturen är att använda en pålitlig inomhustermometer. För att få rätt resultat bör termometern installeras på en dragfri innervägg. Digitala termometerar på ett bord bör också placeras inne i rummet på ett rimligt avstånd från fönstren om de ska övervaka den faktiska rumstemperaturen.

Temperaturen bör mätas separat i bostadens alla rum. Avläsningarna ändras snabbt, särskilt om en punktvärmekälla, t.ex. en öppen spis eller en luftvärmepump används.

I vardagsrum är det bra att hålla temperaturen ett par grader högre än i rum som används mindre. Den rekommenderade temperaturen i vardagsrum är 21 grader och i sovrum 18-20 grader.

Kylapparat

Kom också ihåg att kontrollera  temperaturen i dina kylvaror för att undvika överkonsumtion av el. Den korrekta temperaturen (+2 till +6 grader i kylskåpet, -18 grader i frysen) bör inte äventyras för att bevara maten, men ibland kan inställningarna bli för kalla och el slösas bort.

Om man har fryst in sommarens bärskörd är det bra att kontrollera att man inte har glömt justera frysens  inställning tillbaka till det normala.

Bastu

Ett elektriskt bastuaggregat kan vara en riktig energislukare. Man behöver inte sluta bastandet, men man kan i alla fall tänka på effektiviteten.

Man kan kanske basta i lite lägre temperatur? Om man bastar i 70 grader istället för 90 grader, sparar man mycket energia i uppvärmningen. Den ideala temperaturen bör bestämmas med en termometer, eftersom bastuaggregatens egen termostat är riktgivande.

Kom också ihåg att basta så fort bastun är klar. Ett bastuaggregat som ”går på tomgång” ens en halvtimme kan kosta flera euro när elen är som dyrast.

Köp mätare

Se mer

Vanliga frågor

Läs mer

tel email

FRÅGA ELLER RING VÅR KUNDTJÄNST

HUR KAN VI HJÄLPA?

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
ELLER RING TEL. (09) 477 4560
preloader