Kasvihuoneen oikea lämpötila parantaa satoa - Suomen Lämpömittari Oy

Kasvihuoneen oikea lämpötila parantaa satoa

Kotitarveviljely on hauskaa puuhaa, ja kasvihuoneen avulla kasvukautta voi pidentää molemmista päistä. Keväällä aurinko lämmittää kasvihuoneen sopivan lämpimäksi taimille silloinkin kun avomaan kylvöjä saadaan vielä odottaa.

Auringonpaisteen vuoksi kannattaa kuitenkin olla lämpiminä päivinä tarkkana. Lämpötila suljetussa kasvihuoneessa nousee nopeasti hyvin korkealle. Vaikka lämpö tekee kasveille hyvää, liika on liikaa. Viljelykasvit alkavat kärsiä, jos lämpötila ylittää noin 26 astetta. Aurinkoisilla paikoilla näin käy helposti, jos kasvihuoneen tuuletusluukkuja ei avata ajoissa.

Vastaavasti erityisesti keväällä on tärkeää tarkkailla yölämpötiloja. Halla voi hiipiä myös kasvihuoneen sisälle. Kannattaa ottaa huomioon oman tontin olosuhteet. Alavat paikat ovat erityisen hallanarkoja ja pakkasta voi paikallisesti esiintyä enemmänkin kuin ennusteissa luvataan.

Kasvihuoneen lämpötilan tarkkailuun sopii esimerkiksi maksimi-minimi-mittari 317. Toiminnoiltaan selkeässä mittarissa on jatkuvasti näkyvissä nykyisen lämpötilan lisäksi maksimi- ja minimilämpötilat. Siitä on helppo tarkistaa vuorokauden aikana koetut äärilämpötilat.

Jos haluaa varmistua siitä, että vahinkoa ei ehdi tapahtua, kannattaa panostaa etäluettavaan Weatherhub-järjestelmään. Kasvihuoneeseen asennettu anturi lähettää kasvihuoneen lämpötilan reaaliajassa älylaitteellesi. Sovelluksessa voi määrittää tietyt lämpötilarajat, joiden ylittyessä tai alittuessa puhelimesi hälyttää toimenpiteisiin ennen kuin kasvit nääntyvät.

Lämpötilan lisäksi kosteuden mittaaminen kasvihuoneesta on tärkeää. Sopiva suhteellinen ilmankosteus on noin 60–80 prosenttia. Jos kosteus kirpoaa kovin korkealle, alkavat erilaiset homeet ja sienet viihtyä kasvihuoneessa liiankin hyvin. Kosteus nousee erityisesti yöaikaan, joten kasvien kastelu kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen auringonlaskua. Siten ylimääräinen vesi ehtii haihtua ja kuivua ennen yökosteuden laskeutumista. Weatherhub-järjestelmä kertoo myös suhteellisen ilmankosteuden. Paikan päältä kosteutta voi valvoa esimerkiksi mittarilla 3050, joka tallentaa maksimi- ja minimiarvot.

Keväällä ennen istutuksia kannattaa myös tarkistaa, että kasvualustan lämpötila on riittävä. Vaikka kasvihuoneen ilma lämpenee nopeasti, paksut turvekerrokset pysyvät pitempään viileänä, varsinkin jos yöt ovat vielä kylmiä. Kompostilämpömittarit 980 ja 659 kertovat näppärästi asian todellisen laidan. Pitkän anturiosan avulla lämpötila saadaan mitattua selvästi pintaa syvemmältä. Kasvu lähtee nopeasti käyntiin, kun kasvualustan lämpötila on selvästi yli 10 astetta.

Sitten vain odottelemaan runsasta satoa! Talven tullen kannattaa kasvihuoneen siivouksen yhteydessä muistaa viedä myös lämpömittarit suojaan pakkasilta. Siten ne palvelevat kotitarhuria useamman vuoden.

Osta mittareita

Katso

Usein kysytyt kysymykset

Lue lisää

tel email

KYSY TAI SOITA ASIAKAS­PALVELUUMME

Kuinka voimme auttaa?

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
TAI SOITA PUH. (09) 477 4560
preloader