Rätt temperatur i växthuset ökar skörden - Suomen Lämpömittari Oy

Rätt temperatur i växthuset ökar skörden

Det är roligt att odla hemma, och med ett växthus kan du förlänga odlingssäsongen. På våren värmer solen upp växthuset till rätt temperatur för plantorna, även om det fortfarande är för tidigt att så utomhus.

Det lönar sig dock att vara försiktig under varma dagar på grund av solskenet. Temperaturen i ett stängt växthus stiger mycket snabbt. Även om värme är bra för växterna är för mycket för mycket. Plantorna börjar bli lidande om temperaturen överstiger 26 grader. På soliga platser kan det lätt hända om växthusets ventilationsluckor inte öppnas i tid.

På samma sätt är det viktigt att övervaka nattemperaturen, särskilt på våren. Frost kan också komma in i växthuset. Det är värt att ta hänsyn till förhållandena på din tomt. Lågliggande områden är särskilt känsliga för frost, och på vissa platser kan natten bli kallare än vad som förutspås.

Ett bra sätt att övervaka temperaturen i ett växthus är att använda en max/min-termometer 317. Denna enkla och lättanvända termometer visar på displayen inte bara den aktuella temperaturen utan också de högsta och lägsta temperaturerna. Då är det lätt att kontrollera dygnets kallaste och varmaste temperatur.

Om du vill vara säker på att ingen skada hinner uppstå kan du satsa på  Weatherhub-system som skickar informationen till telefonen. En sensor installerad i växthuset skickar temperaturen i växthuset till din smarta enhet. I appen kan du ställa in specifika temperaturgränser, över eller under vilka telefonen varnar dig för att vidta åtgärder innan växterna lider.

Förutom temperaturen är det viktigt att mäta luftfuktigheten i växthuset. En lämplig relativ luftfuktighet är cirka 60-80 %. Om luftfuktigheten blir för hög börjar olika mögel och svampar trivas i växthuset. Luftfuktigheten ökar särskilt på natten, så det är bra att vattna växterna i god tid före solnedgången. På så sätt kan överflödigt vatten avdunsta och torka ut innan nattens fuktighet slår igenom. Weatherhub-systemet visar också den relativa luftfuktigheten. På plats kan luftfuktigheten övervakas t.ex. med 3050 som sparar maximi- och minimivärden.

På våren, före planteringen, är det bra att kontrollera att jorden har rätt temperatur. Även om luften i växthuset värms upp snabbt, håller sig tjocka lager av torv svalare längre, särskilt om nätterna fortfarande är kalla. Komposttermometrarna 980 och 659 berättar om jorden är tillräckligt varm. Den långa sensordelen gör det möjligt att mäta temperaturen långt under ytan. Tillväxten startar snabbt när temperaturen i jorden är betydligt högre än 10 grader.

Sedan är det bara att vänta på en riklig skörd! Kom ihåg att ta ut termometrarna ur växthuset när du städar det före vintern. På så sätt kommer de att vara till nytta i många år.

 

Köp mätare

Se mer

Vanliga frågor

Läs mer

tel email

FRÅGA ELLER RING VÅR KUNDTJÄNST

HUR KAN VI HJÄLPA?

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
ELLER RING TEL. (09) 477 4560
preloader