Hur väljer jag rätt termometer? - Suomen Lämpömittari Oy

Hur väljer jag rätt termometer?

Det viktigaste när man väljer termometer är vad man vill mäta. Skall man mäta lufttemperaturen, eller vill man kanske mäta temperaturen i vatten, kylskåp, bastu eller mat? För var och en av dessa finns det en termometer som är bäst lämpad för situationen. I menyerna högst upp på sidan hittar man lämpliga produkter efter användningsområdet.

Noggrannhet kan också vara en viktig fråga, och valet av termometer har stor betydelse för detta. Det finns tre typer av termometrar: termometrar med glaskapillär, bimetalltermometrar och digitala termometrar.

I termometrar med glaskapillär baseras mätningen på vätskans expansion. Bimetalltermometrar har en metallremsa med två olika metaller. Deras olika expansion i förhållande till temperaturförändringen överförs via en axel till mätarens visare. Digitala mätare har vanligtvis en NTC-sensor. Mäthuvudets elektriska motstånd varierar med temperaturen. Sensorn som mäter den inre temperaturen finns inuti höljet. Utomhustemperaturen mäts i trådsensorns ände eller i utomhussändarens hölje i trådlösa termometrar.

Termometrar med glaskapillär och digitala mätare är klart mer exakta än bimetalltermometrar. När man till exempel mäter utomhustemperaturen är noggrannheten vanligtvis ±1 °C. Noggrannheten hos en bimetallmätare är i bästa fall ±2 °C. Om man vill satsa på noggrannheten bör man välja en termometer med glaskapilllär eller digital termometer.

En annan viktig aspekt är vilken typ av plats termometern ska installeras på. Kommer displayen att läsas lokalt eller på distans? Termometrar med glaskapillär och bimetalltermometrar ska alltid avläsas direkt från mätarens display. Den enkla funktionsprincipen garanterar också hög tillförlitlighet. En termometer som installeras säkert på rätt plats kan fungera perfekt i årtionden.

Om temperaturen måste avläsas på ett avstånd från själva mätpunkten måste mätaren vara digital. Mätare med trådsensorer har ett avstånd på cirka 1,5-3 meter (t.ex. för att mäta temperaturen utifrån bakom ett fönster eller från ett kylskåp), medan trådlösa sensorer vanligtvis har ett avstånd på några tiotals meter.

Den största friheten ges av internetbaserade, helt fjärrstyrda mätsystem som WeatherHub. De gör det möjligt att visa mätvärden från en smart enhet var som helst med internetuppkoppling. De är bra alternativ för övervakning av förhållandena i t.ex. en sommarstuga, båt eller husvagn.

Köp mätare

Se mer

Vanliga frågor

Läs mer

tel email

FRÅGA ELLER RING VÅR KUNDTJÄNST

HUR KAN VI HJÄLPA?

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
ELLER RING TEL. (09) 477 4560
preloader