Koldioxidnivån bör mätas - Suomen Lämpömittari Oy

Koldioxidnivån bör mätas

Har du svårt att koncentrera dig under arbetsdagen och huvudvärk? Känns luften i ditt sovrum unken när du vaknar?

Även om höga nivåer av koldioxid i inomhusluften inte orsakar permanenta hälsoskador kan de ha stor inverkan på din boendekomfort. Vid andning bildas alltid koldioxid. Om ventilationen är otillräcklig kan koldioxidhalten bli mycket högre än utomhus – åtminstone om flera personer vistas i samma rum. Detta kan leda till trötthet, koncentrationssvårigheter och en känsla av syrebrist.

CO2-nivån utomhus är cirka 415 ppm (parts per million, delar per miljon). För inomhusluft anses en tillfredsställande nivå av koldioxid vara under 1 500 ppm. Även denna nivå kan påverka till exempel den intellektuella prestationsförmågan. Det är därför bra att vara uppmärksam på inomhusluften när man t.ex. arbetar på distans.

Koldioxidnivåerna är lätta att mäta, till exempel med mätaren 9060, vars bakgrundsbelysning visar om nivån är lämplig eller för hög. De andra modellerna 9055 och 9065 har också en display som berättar för dig om CO2-nivån är på rätt nivå – så att du inte behöver komma ihåg de exakta gränserna själv. Den senare har också ett uppladdningsbart batteri, vilket gör det enkelt att mäta nivåerna i olika rum, eller till och med i en husvagn eller båt.

För att få rätt resultat är det bäst att placera CO2-mätaren en bit bort från luftventiler och människor. Låt också mätaren jämna ut sig i tio minuter. Om mätaren visar en tydligt förhöjd CO2-nivå bör du öka ventilationen.

 

Köp mätare

Se mer

Vanliga frågor

Läs mer

tel email

FRÅGA ELLER RING VÅR KUNDTJÄNST

HUR KAN VI HJÄLPA?

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
ELLER RING TEL. (09) 477 4560
preloader