Millimetrarna berättar regnmängden - Suomen Lämpömittari Oy

Millimetrarna berättar regnmängden

I juli 1944 följdes en vacker sommardag av ett obevekligt åskväder. I Esbo sattes då ett rekord i nederbörd, som har hållits än i dag. I Lahnusområdet föll 198,4 millimeter regn på en dag, vilket är ungefär tre gånger så mycket som den normala nederbörden i juli.

Som tur är kommer regnet oftast i mildare former! Mängderna varierar dock mycket och det är både roligt och nyttigt att följa dem, särskilt för trädgårdsentusiaster och naturälskare.

Nederbörd mäts i millimeter. Det är tjockleken på det vattenlager som har fallit på en kvadratmeter. Om regnmätaren till exempel visar 5 millimeter efter ett regnoväder har ett 5 mm tjockt lager vatten fallit på en kvadratmeter. Avläsningen är lika med den mängd vatten i liter som har fallit, dvs. 5 liter per kvadrat.

Det kan till exempel vara svårt att uppskatta behovet av att vattna trädgården utan tillförlitlig information om nederbörd. Sommartorkan är ofta mycket lokal och avläsningen från en officiell regnmätare i närheten kanske inte gäller för ditt hem. Några millimeter regn hjälper inte växterna eller naturen efter en lång period av torka, men regn på mer än 10 millimeter vattnar jorden på en något djupare nivå.

Det enklaste sättet att övervaka nederbörden är att använda en mätare av plast, t.ex. nr 935. Regnmätare 936 kan enkelt fästas på t.ex. ett terrassräcke där den är lätt att läsa.

När man väljer en mätare i butiken ska man vara särskilt uppmärksam på skalans bredd. Även om det inte skulle regna lika mycket som på sommaren 1944, kan mindre regnmätare, till exempel de som bara mäter 40 millimeter, fyllas snabbt.

 

Köp mätare

Se mer

Vanliga frågor

Läs mer

tel email

FRÅGA ELLER RING VÅR KUNDTJÄNST

HUR KAN VI HJÄLPA?

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
ELLER RING TEL. (09) 477 4560
preloader