Den bästa julskinkan steks med hjälp av en termometer - Suomen Lämpömittari Oy

Den bästa julskinkan steks med hjälp av en termometer

Alla har sin egen uppfattning om den perfekta julskinkan – antingen saftigt fast eller smuligt överkokt. Oavsett vilken smak du har kan du vara säker på slutresultatet genom att använda en pålitlig stektermometer.

Det finns många olika stektermometrar, med glaskapillär, bimetallvisare eller digitala termometrar med en värmebeständig givare. Det är alltid en bra idé att kontrollera att termometern fungerar innan man steker. Det enklaste sättet att kontrollera detta med kokande vatten, förutom modell 923, som har en skala som inte når till 100 grader.

Sätt en kastrull med vatten på spisen och koka upp det. Sänk försiktigt ner mätarens sensor i det bubblande vattnet. Låt den tasaantua en stund.  Temperaturen ska visa hundra grader inom felmarginalen.

När man har kontrollerat att mätaren fungerar kan man börja steka. Det är viktigt att sensorshuvudet befinner sig mitt i den tjockaste delen av skinkan, även vertikalt. Då kan man vara säker på att köttet är genomstekt.

Termometrar med glaskapillär eller bimetallvisare placeras i ugnen tillsammans med skinkan, medan med digitala mätare lämnas displayenheten utanför ugnen. Sensorkabeln placeras mellan ugnsluckan och köttets temperatur kan avläsas på displayenheten. Var försiktig så att sensorkabeln inte vidrör ugnens heta värmeelement, eftersom det kan skada kabeln.

Vad är då rätt temperatur för julskinka? Vår rekommendation är 70-75 grader för benfri skinka och 75-80 grader för skinka med ben. Kom också ihåg att hålla ugnen på en måttlig temperatur: 90-120 grader är tillräckligt.

Köp mätare

Se mer

Vanliga frågor

Läs mer

tel email

FRÅGA ELLER RING VÅR KUNDTJÄNST

HUR KAN VI HJÄLPA?

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
ELLER RING TEL. (09) 477 4560
preloader